Κατάθλιψη: Συμπτώματα Αντιμετώπιση και Συμβουλές από τους Ειδικούς
Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή ιατρική ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο νιώθουμε, σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα και μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινή σας λειτουργία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 5% των ενηλίκων όλου του κόσμου πάσχουν από κατάθλιψη. Στις γυναίκες, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο απ’ ότι στους άντρες.
Η κατάθλιψη μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, όπως είναι η εποχιακή κατάθλιψη, η επιλόχεια, η δυσθυμία, η άτυπη κατάθλιψη, κλπ. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με όλες τις μορφές κατάθλιψης και πώς μπορείς να τα αναγνωρίσεις και να τα αντιμετωπίσεις είτε μόνος/μόνη σου είτε αναζητώντας βοήθεια από τον κατάλληλο ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Τα συναισθηματικά συμπτώματα της κατάθλιψης:
- Θλίψη ή μελαγχολία
- Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που κάποτε σε ευχαριστούσαν
- Δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολικός ύπνος
- Δυσκολία στη σκέψη, τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων
- Αίσθημα ανησυχίας ή επιβράδυνσης
- Αίσθημα αναξιότητας ή ενοχής
- Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης:
- Πόνοι στο σώμα ή πονοκέφαλοι
- Πεπτικά προβλήματα
- Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος
- Απώλεια ενέργειας ή κόπωση
- Μειωμένη σεξουαλική ορμή
Αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Η θεραπεία της κατάθλιψης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε αντίθεση με το άγχος - για το οποίο έχουμε γράψει περισσότερα εδώ - η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ασθένεια. Παράλληλα με τους τρόπους αντιμετώπισης που μπορεί να επιλέξει ένα άτομο που πάσχει από αυτήν, είναι πάντα καλύτερο να ακολουθεί τις οδηγίες του ψυχολόγου, ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρου που το επιβλέπει.
Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Προσοχή όμως! Η μετρίαση των συμπτωμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και θεραπεία από την ασθένεια.
Η ψυχοθεραπεία, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα. Παρόλο που η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και καμία προσέγγιση δεν υστερεί από τις υπόλοιπες, μερικές έρευνες - όπως αυτή από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης - υποστηρίζουν ότι η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) τείνει να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα διάβασε για τις Θεραπευτικές Προσεγγίσεις στην Ψυχολογία.
Αν ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις θεραπεία, διάβασε εδώ πώς μπορείς να βρεις τον κατάλληλο ψυχολόγο σύμφωνα με τις ανάγκες σου.
Το Therapyfinder μπορεί να σε βοηθήσει επιλέγοντας τον καλύτερο ψυχολόγο για σένα! Απάντησε σε ένα ερωτηματολόγιο και ο κατάλληλος θεραπευτής θα επικοινωνήσει μαζί σου για να κλείσετε ραντεβού όποτε σε βολεύει.
Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί υποκατάσταση της ιατρικής συμβουλής. Εάν νιώθεις έντονο άγχος, αναζήτησε την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.
Βρες περισσότερη βοήθεια:
- Εθνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: 1018
- Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 210 7777000
- Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές: 210 3612323